Het passiefhuis

Het Hanzedorp zal bestaan uit woningen en appartementen die gebouwd zijn volgens het passiefhuisprincipe. Een passiefhuis onderscheidt zich door de bijzondere combinatie van een zeer hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik.

Een passiefhuis is zo ontworpen dat warmte nauwelijks kan ontsnappen, maar de woning toch voldoende geventileerd word. Daar is een slim ontwerp voor nodig: georiënteerd op de zon, zeer goede schilisolatie en een effectieve kierdichting. Hierdoor is er nog maar heel weinig energie nodig om de woning in de winter op temperatuur te houden. Passieve warmtebronnen zoals de zon en interne warmtebronnen zoals bewoners en huishoudelijke apparaten zorgen voor bijna alle benodigde warmte.

Een klassiek verwarmingssysteem is overbodig wanneer je een kleine hoeveelheid verwarming nodig hebt. Dit kan door op een slimme manier de lucht van het gebalanceerde ventilatiesysteem (WTW) aan te voeren. In de zomer garanderen een goed bouwkundig ontwerp, dikke isolatie, de aanwezigheid van thermische massa, zonwering en nachtventilatie een comfortabel binnenklimaat.

Het passiefhuisconcept bestaat al tientallen jaren en is ook in ons klimaat goed toepasbaar. De woonlasten voor de gebruiker zijn minimaal vanwege de lage energiebehoefte.

Minimaal energieverbruik en
maximaal wooncomfort